Catàleg

Màximes i pensaments
Chamfort

Disponible edició en castellà: Máximas y pensamientos

ISBN: 978-84-944719-3-3
Preu: 19,50 €

204 pàgines
15 x 22 cm

Chamfort destaca entre la resta de moralistes francesos per ser l’autor d’una prosa de gran modernitat literària, de to gairebé conversacional, i per una frescor que l’acosta a la nostra època i alhora l’emparenta amb l’antiga escola cínica. Un cinisme que prové sobretot de la impudícia, del desvergonyiment amb què parla dels altres i de si mateix. No per transmetre sempre un missatge negatiu, sinó perquè no té miraments per a posar en evidència tot i tothom. I, a més, sense dissimular-ho.

Va aconseguir una posteritat estranya, a mig camí entre el reconeixement universal dels historiadors literaris i dels escriptors, i l’oblit general d’editors i lectors. Els romàntics alemanys, inclòs Nietzsche, van digerir els seus aforismes quasi tan compulsivament com els de Lichtenberg, i en la llista d’admiradors il·lustres cal incloure Joan Fuster i Josep Pla. Malgrat això, mai no havia estat traduït al català. El lector pot estar segur que el que té a les mans no és un llibre més.
Sébastien-Roch-Nicolas Chamfort va néixer en 1741 en un petit poble prop de Clarmont. Malgrat el seu origen humil, va acabar aconseguint un notable èxit com a escriptor i va ingressar en l’Acadèmia Francesa. Va experimentar en gairebé tots els camps literaris, però la major part de les seves obres han caigut en l’oblit, a excepció de Maximes et Pensées i, en menor mesura, Caractères et Anecdotes.

Aquestes obres constitueixen la revenja pòstuma contra una societat a la qual va servir, però davant la qual es va mantenir insubornablement crític. Una posició incòmoda que va esdevenir obertament conflictiva i decididament tràgica amb l’arribada de la Revolució. Tot i el seu entusiasme per ella, a causa de l’aversió que sentia envers el Terror, Chamfort va ser empresonat en diverses ocasions. En morir després de diversos intents de suïcidi, l’any 1794, va deixar multitud d’anotacions disperses que, tot seguint el pla esbossat per ell mateix en un tros de paper, van ser compilades pel seu amic Pierre Louis Ginguené i editades per primera vegada en 1795.