Catàleg

Extraviari
Josep Maria Domingo

Disponible edició en castellà: Extraviario

ISBN: 978-84-944719-7-1
Preu: 15,50

120 pàgines
15 x 22 cm

Gent que s’esgarria, que es retroba, que troba, que fuig, que enyora, que renega, que estima, personatges marginals, desposseïts, desesmats, resignats, somniadors, rebels, tossuts, fns i tot trasplantats… Extraviari és un recull de relats breus, que parteixen de fets i situacions que se n’ixen d’allò previst o previsible, que s’aparten del «recte camí», tant en un sentit literal, com en altres més amples i difusos, com ara el social, el moral o el purament imaginatiu.

En aquest conjunt de narracions, els diferents punts de vista que adopta el narrador se sumen als d’una àmplia galeria de personatges amb vida pròpia, la qual cosa permet a l’autor anar des del distanciament crític més bel·ligerant a la identifcació condescendent amb uns caràcters i situacions, unes maneres d’estar i de passar pel món, que formen part de la seua educació sentimental i condensen una experiència vital que ha estat compartida per diverses generacions i de la qual encara ara se’n percep el ressò. Així és com, al llarg d’aquestes pàgines, l’enyor i la intensitat lírica dóna pas a la ironia i l’humor, i com els límits de la realitat, la fantasia, el somni o el desig, s’esvaeixen de vegades d’una manera irremeiable i contradictòria.
Josep Maria Domingo (Tavernes Blanques, L’Horta de València, 1952) ha publicat El temps de Newcomb (Premi de Narrativa Curta L’Encobert 1995), reeditat en nova versió amb el títol Els dies incerts(A.D.E., València, 1999), i La memòria urbanitzable d’En Joan Agrassot (L’Eixam, Tavernes Blanques, 2014). Va alternar diversos ofcis i desfcis amb estudis de flologia i d’escriptura per a l’audiovisual. Ha dedicat la major part del seu temps retribuït a la docència en l’ensenyament secundari. Ha treballat com a guionista en diverses produccions, com ara la sèrie per a televisió Adés i ara, i com a traductor, particularment per a Edicions Alfons el Magnànim i la revista Debats.