Catàleg

13 Kubrick Street
José Antonio Vidal Castaño

Disponible edició en castellà: 13 Kubrick Street

Aquest llibre no està disponible actualment en valencià.


Preu: 20 €

210 pàgines
15 x 22 cm

13 Kubrick Street uneix amb brillantor dos gèneres aparentment allunyats entre si, l'autobiogràfic i l'assaig cinematogràfic. El seu autor, José Antonio Vidal Castaño, repassa tota la filmografia de Stanley Kubrick i l'enfila amb les seues pròpies vivències personals i el context en què les pel·lícules van ser fetes o ell hi va tenir accés. Ho fa atenent l'ordre en què va veure cada títol, relacionant-los de manera que, com anirem descobrint, obeeix no només a la trajectòria vital de l'autor, sinó també a la lògica subjacent en tota l'obra del cineasta nord-americà.

A la solidesa i l'amenitat del resultat contribueix no poc la condició d'historiador de Vidal Castaño. Ens revela no només el rerefons històric i social de cadascuna de les pel·lícules de Kubrick en el moment en què es van filmar, sinó també les circumstàncies que van acompanyar la seua estrena a Espanya, on no sempre arribaven puntualment, i amaneix la suma amb un conjunt de referències erudites sempre pertinents.

13 Kubrick Street és, doncs, un llibre per a amants del cinema, per a degustadors de la literatura intimista i amb alé, i per als que vulguen treure el cap, de la mà d'un observador informat i perspicaç, a l'Espanya que transitava amb pas incert des del franquisme a la postmodernitat.
José Antonio Vidal Castaño (València 1941-2022) va ser escriptor i historiador, mestre, llicenciat en Pedagogia i doctor en Història Contemporània per la Universitat de València. Compromès en la lluita antifranquista, el 1975 va haver d'exiliar-se a França. El 1976 va ser detingut i va patir tortura, presó i sancions professionals fins a l'arribada de l'amnistia política i laboral el 1977. En total, va exercir durant trenta-vuit anys la docència a l'escola primària i secundària fins que es va jubilar el 2001 per dedicar-se a exclusiva a l'escriptura i la investigació. Va cultivar l'assaig i el periodisme cultural i d'opinió. També el relat curt i la poesia, amb un estil en què preval l'humor àcid, la intriga i l'erotisme. Com a investigador es va centrar en aspectes politicomilitars i culturals de la Segona República, la Guerra Civil, l'exili i la lluita antifranquista.

Va ser Corresponsal de Noticiario Universal i Cambio 16, i col·laborador a Diario de Valencia, Noticias al día, El Punt, Levante-EMV (Posdata), El País, Las Provincias, Saitavi (UV), Vínculos de Historia (UCLM), Cuadernos Republicanos (UCM), Quimera o Saó. Entre les seves obres destaquen La memoria reprimida. Historias orales del maquis (UPV, 2004), Exiliados republicanos en Septfonds 1939 (Catarata 2013), El Sargento Fabra. Historia y mito de un militar republicano (Catarata 2012), La España del Maquis 1936-1965 (Punto de Vista, 2016), Asalto al tren pagador (relatos) (Mandor, 2015) o El Soroll de la Memòria (Talón de Aquiles, 2022). Va morir mentre revisava les proves finals del llibre que el lector té ara a les mans, 13 Kubrick Street.